El procés d'elaboració
de l'oli a una tafona.
Quan arribaven al poble
amb les someres duien les olives a la tafona.
La tafona és una habitació rectangular que estava dins la casa. La
tafona tenia quatre parts que eren: Molí de sang, la premsa, el
fornal, les finestres i els transportins.
Descarregaven les olives
per tirar-les per un forat fins que arribaven a una pica de pedra de
dins la tafona.
A dins la tafona hi havia una caldera que es deia fornal i allà
encalentien l'aigua, i tot això ho dirigia un home que li deien el
dimoni, perquè necessitaven aigua calenta per fer l'oli.
Dins la tafona també hi havia un aparell que es deia molí de sang,
perquè funcionava amb força animal. L'animal que feia funcionar el
molí de sang era una mula. Els aparells del molí de sang es deien
sumola, tremuja, rutlo i arbre. Per sa tremuja li tiraven ses olives
i es rutlo les esclafava i feia una pasta que es deia pinyolada.
Després, hi havia una altra eina, on dintre hi ficaven la pinyolada
i un litre i mig d'aigua. Tenia un forat per ficar-li un pal per
aguantar que es deia trasportins. Primer, es posava el pal i després
els esportins, un damunt l'altre. Tenien forma de cercle.
Hi havia un aparell que es deia premsa, era de fusta i per fer-lo
funcionar hi havia d'haver dos homes que li feien donar voltes perquè
sa premsa esclafàs els esportins plens de pinyolada per separar el
líquid de la pinyolada.
Quan l'oli estava
embotellat, el duien a les botigues del poble o també el venien
ells.